Любителите на черното кафе, привържениците на капучино с пяна, ценителите на лате със соево мляко. Всички ние добре знаем, че добрата вода и отличните зърна не гарантират успех. Също толкова важен е начинът на приготвяне на кафето. В днешно време все по-голяма популярност придобиват автоматичните кафе машини, които позволяват с едно натискане да изберете любимия си вид кафе и след малко да се насладите на неговия аромат. Вкусното кафе, което има вкус като от най-добрата кафеция, ще ви придружава всеки ден, но трябва да се грижите за чистотата на вашата кафе машина.
Защо премахването на котления камък от кафе машината е толкова важно?
Нередовното почистване на кафе машината може да доведе до това, че мазнината от кафе и мляко, която се отлага по стените, както и котленият камък, значително ще променят вкуса на кафето. Ако изведнъж се окаже, че любимото ви кафе не е такова както трябва – чака ви почистване на кафе машината. Твърдата вода, използвана в кафе машината, с времето може да се отлага както по стените, така и по нагревателя и водопроводите. По този начин се намалява мощността на нагревателя, а в най-лошия случай води до неговото изгаряне. Не говорим дори за влошаването на вкуса на кафето.
За да осигурите правилната работа на кафе машината под налягане, е необходимо редовно премахване на котления камък. Най-новите модели автоматични кафе машини имат функция за откриване на замърсявания, така че не е нужно да помните за премахването на котления камък, подходящата информация ще се появи на дисплея на кафе машината. За кафе машини, които нямат тази полезна функция, трябва да обръщате внимание дали машината, например, не работи по-шумно или по-малко ефективно от обичайното.
Методи за премахване на котления камък от кафе машината
Ако искате да премахнете котления камък от кафе машината, имате на разположение няколко решения, всички почти еднакво ефективни. В зависимост от препоръките на производителя, посочени в ръководството за употреба, можете да използвате готови препарати за почистване на кафе машини – под формата на течност, прах или таблетки, или да решите да използвате домашни средства на базата на продукти, които вероятно имате у дома. Ако искате да използвате домашни методи за премахване на котления камък, използвайте лимонена киселина или лимонов сок.
Премахването на котления камък от кафе машината е сравнително просто, в автоматичните кафе машини често има специална програма за поддръжка, предназначена за конкретни модели. Достатъчно е да налеете вода и да добавите прах за почистване, след това включете машината и готово. Машината сама включва специална програма за измиване, която изплаква остатъците от кафе и премахва котления камък. Тук е добре да напомним за смяната на филтъра за вода, меката вода позволява по-рядко премахване на котления камък.
Ако желаете да премахнете котления камък от машина за кафе с фуния или с ръкохватка, почистването включва добавяне на супена лъжица лимонена киселина на прах в контейнера за вода, след добавяне на вода просто трябва да включите машината. Ако нямате лимонена киселина, можете да използвате оцет, смесете го с вода в съотношение 1:2 и оставете поне за петнадесет минути. След това време трябва много внимателно да изплакнете вътрешността на кафе машината.
Колко често трябва да почиствате кафе машината под налягане?
Ако искате винаги да се наслаждавате на пълния вкус и аромат на любимото си кафе, не трябва да пренебрегвате редовното почистване на устройството. Това важи както за премахването на котления камък, така и за почистването на системата за мляко. За тази цел всички части, които могат да се откачат от устройството, трябва да се изплакват под течаща вода с добавка на мек детергент, това, което може да се измие отделно, зависи от вида на кафе машината. Останалите етапи на почистване протичат така, както сме описали по-горе.
Колко често трябва да извършвате основното почистване на кафе машината зависи главно от това, колко кафе пиете на ден. Колкото повече, толкова по-често, в противен случай замърсеното устройство изразходва повече електрическа енергия и следователно икономичността на устройството намалява. Не трябва да забравяме за системата за разбиване на млякото, запушената с мляко дюза спира да изпълнява своята функция, а остатъците от старо мляко силно могат да развалят вкуса и аромата на кафето, приготвено дори от най-добрите зърна.