Сушилникът за съдове е най-известният елемент от оборудването на кухнята. Обикновено краси кухненския плот близо до мивката, поради което съвременният пазар предлага безброй варианти на този продукт. Всеки ден членовете на домакинството използват сушилнята за съдове. Затова нейната чистота е изключително важна. Но малко хора знаят как да поддържат този кухненски аксесоар. Научете основните характеристики на сушилника, както и най-важните съвети за правилното му почистване.
Кухненски сушилници — какво трябва да знаете за тях?
От години, почти във всяка кухня на кухненския плот може да се намери сушилня за съдове. Какво представлява този продукт? Това не е нищо друго, освен място, специално подготвено за естествено изсъхване на измити чинии, чаши и тенджери. Сушилникът е кухненски аксесоар, който се отличава с голямо разнообразие. Това означава, че сушилнята може да бъде изработена например от неръждаема стомана, пластмаса или бамбук. Понякога могат да се открият продукти, изработени чрез комбиниране на няколко различни материала, например неръждаема стомана и бамбук.
Освен това съвременните сушилници за съдове са придобили най-различни форми. Те могат да бъдат прости или с форма, наподобяваща кошници. Достъпни са също така модели с контейнери за прибори, разделители за чинии, стойки за чаши. Освен това се предлагат както едноетажни, така и двуетажни, ъглови или предназначени за закачане варианти. Освен това, често срещани са многоцветни варианти на сушилниците за съдове, например черни, бели, стоманени.
Не оставяйте съдове в мивката — купете сушилник!
Съвременните сушилници за съдове са проектирани да пасват както на съвременния, така и на класическия стил в кухнята. Освен това, производителите са се погрижили техните форми да красят кухненския плот, тъй като това са артикули, които привличат вниманието. Добре е да се знае, че съществуват и модели, които могат да бъдат скрити в кухненски шкафове — това е много функционален сушилник!
Най-често избираните сушилници са направени от неръждаема стомана. Кухненските аксесоари, изработени от този вид материал, се отличават с елегантно покритие, като красиво подчертават интериора. Разбира се, за да изпълнява такава сушилня за съдове добре своето предназначение, тя трябва да бъде чиста. Неръждаемата стомана е устойчива на ръжда, но реагира лошо на продукти с киселинен състав. Подобни вещества оставят неестетични петна по повърхността на сушилнята. Поради това почистването на стоманената сушилня трябва да се извършва само с помощта на меки гъби и леки миещи течности. Освен това водата, събираща се върху специалната основа, трябва да се отстранява редовно.
Как да се поддържат сушилниците за съдове, изработени от пластмаса
Пластмасовият сушилник също е често срещан елемент в кухнята. Това е много функционален продукт, но в сравнение със стоманената версия, той показва по-малка устойчивост на механични наранявания. Сушилнята за съдове, изработена от изкуствен материал, не е трудна за поддръжка. Нейната повърхност може да се мие с помощта на четки и гъби. При замърсявания и налепи от варовик или сапун, появяващи се на повърхността на основата (тази, в която се оттича водата), се препоръчва използването на смес от оцет и вода. Такова вещество трябва да се излее върху замърсеното място на сушилнята и да се остави за известно време. След това сушилникът трябва да се изплакне и готово! Добре е да се знае, че разтвор от омекотител и вода също е препоръчван като средство за почистване на сушилнята.
Как да почистите сушилника за съдове по естествен начин?
- Смесете оцет с вода в пропорции 1:1,
- налейте оцета в бутилка с пулверизатор - можете да използвате стара бутилка от препарат за прозорци,
- напръскайте сушилника и оставете за 15 минути,
- изплакнете под течаща вода и изсушете сушилнята.
Миете ли съдове в миялна машина? Нищо не пречи да поставите сушилник за съдове на плота в кухнята си. Този продукт със сигурност ще се справи като място, където можете да оставите единични прибори или отделни съдове за изсушаване. Поради тази причина сушилнята за съдове е незаменим артикул, който трябва да присъства във всяка кухня, независимо от стила, преобладаващ в нея.