
Обелките от зеленчуци и плодове хвърляме в контейнер за биологични отпадъци, пластмасовите опаковки за рециклиране, хартията за макулатура, а какво да правим със старото олио? Пърженето на пържени картофи, сочни стекове или дори обикновени кюфтета изисква да използваме значително количество рапично или друго олио. Пропускайки диетичните въпроси, олиото след пържене може да създаде доста проблеми, когато става въпрос за неговото управление. Може ли да се изсипе в кухненската мивка?
Използвано олио – какво да правим с него?
Използваната мазнина в много случаи може да бъде успешно повторно използвана, ако очевидно не е изгоряла. След като маслото напълно се охлади, може да се излее в буркан или бутилка и да се съхранява за по-късна употреба. Олиото трябва да се съхранява на обвито място или в хладилник. Ако в олиото има частици храна, е добре да се прелее през доста гъсто сито преди.
Друг начин за оползотворяване на използваното рапично олио е да се използва за направата на оригинални маслени лампи. В интернет можете да намерите много подобни вдъхновения, някои хора могат да оползотворят използваното олио от пържени картофи по още по-интересен начин – като правят от него битово сапун. Това е чудесна идея, ако обичате такива решения и имате на разположение много използвано олио. С негова помощ можете също да импрегнирате кухненските дъски, а дори и ... дъските в оградата.
Как да се отървем от олиото след пържене?
Ако не искате да се занимавате със самостоятелна преработка на използваното олио и то вече не е подходящо за повторно пържене, имате много възможности да се отървете от него безопасно. Разбира се, при никакви обстоятелства не можете да изсипвате олиото в мивката или тоалета, защо не, ще научите от по-нататъшната част на този текст. Ако не в канализацията, то наистина къде да изсипете олиото след пържене? Начинът на изхвърляне на олиото до голяма степен зависи от неговото количество. В класически домакинства не е особено голям проблем, може да се излее в бутилка и да се изхвърли в контейнера за смесени отпадъци, а по-малкото количество може просто да се избърше с кухненска хартия от повърхността на тенджерата или тигана и да се изхвърли в смесените отпадъци.
В случая на гастрономия, където се събира доста олио след пържене, то трябва да се съхранява в плътно затворен контейнер. След като се събере подходящото количество, е възможно да се предаде мазнината за повторна преработка - което е интересно, можете да разглеждате това като дарение, което се облага с данък. В друга версия специални контейнери, съдържащи мазнина, могат да бъдат предадени в пунктовете за отпадъци или да бъдат изтеглени от фирма, занимаваща се с повторна употреба на олиото. От него например се произвежда гориво, разбира се след подходяща преработка.
Защо не можете да изсипвате олио в канализацията?
След края на пърженето е необходимо да запомните, че при никакви обстоятелства не може да се изсипва олио в отпадъчните тръби на кухненската мивка, нито в тоалетната. Олиото след пържене може да бъде повторно използвано или да се отървете от него по безопасен начин. За много хора най-удобният метод е да излеят съдържанието на тигана в мивката, но това е много лоша идея, особено ако го направите с гореща мазнина. Загрятото олио след пържене може да повреди пластмасовите елементи на отводнителната система, включително самия сифони или част от отводнителната тръба. Разтопената пластмаса ще бъде подходяща само за подмяна.
Вторият фундаментален причин, поради която не може да се изсипва олио след пържене в отпадъчните тръби, е възможността за пълно запушване на тръбите. Остатъците от храна, намиращи се в охладената мазнина, могат да се залепят по стените на отводнителните тръби и постепенно да намалят техния отвор. С времето те могат да блокират тръбата. Гъстият и твърд остатък от мазнината може да се окаже много труден за почистване с помощта на стандартни методи. Ще трябва да се използват агресивни химикали или помощта на специалисти, които разполагат с подходящи инструменти за прочистване на отводнителната система. Изливането на разтопена мазнина в мивката може би е удобно решение, но може да доведе до последици, изискващи значителни финансови разходи.
Какво да направите с използваното олио – обобщение
В идеалния свят олиото след пържене просто изчезва, не трябва да се тревожим за неговото изхвърляне. Но в истинския свят използваното олио може да се окаже проблем, особено ако имате твърде много от него. Все пак стигнахме до определени заключения за това какво можем да направим с използваното растително олио. Ако сте любител на „направи си сам“, можете да преработите използваното олио на масляни свещи или битово сапун. Ако олиото след пържене не е изгоряло и в него няма много остатъци – то е подходящо за повторна употреба в кухнята.
Когато имате олио след пържене в значителни количества, уговорете неговия прием от квалифицирана фирма, която ще го използва за повторна преработка. С такова олио може например да се импрегнира дърво. Всеки начин за избавяне от олиото ще е добър, стига само да не попада в канализацията, изливането му в мивката е най-простата рецепта за силно запушване на отводнителната система.