
Поддържането на правилната температура в хладилника е от ключово значение за запазване на свежестта на хранителните продукти. Прекалено ниските стойности водят до замразяване на храната и образуване на лед по стените, докато прекалено високите ускоряват гнилостните процеси. Нека проверим каква температура трябва да царува вътре в хладилника и защо е толкова важно правилното разпределение на студеното.
Как да организираме интериора на хладилника?
В интериора на хладилника могат да се наблюдават колебания в температурата, затова е толкова важно разнообразното разпределение на храната. В най-ниските контейнери, където температурата се поддържа на ниво 7-8 градуса по Целзий, трябва да се съхраняват зеленчуци и плодове. На рафта над кошниците може да се постави месо и риба - 2 градуса е оптималната температура за съхранение на бързо развалящи се храни. Най-високите и средни рафтове са идеални за съхранение на млечни продукти, колбаси, сирена и приготвени предварително ястия (температурата в тази част е около 4 градуса).
Относителната най-висока температура царува на "балкончетата", т.е. рафтовете на вратите на хладилника, затова е добре да поставите там хранителни продукти, които не изискват силно охлаждане (сосове, подправки или напитки). Важно е да помнете, че не трябва да поставяте топла храна в хладилника - топлият въздух се издига, повишавайки температурата и кара хладилника да работи по-интензивно - което генерира по-висока консумация на енергия.
А какво, ако имате по-стар модел хладилник?
Ако имате хладилник от старо поколение и искате да проверите дали термичната стратификация е адекватна, можете да инвестирате в специален подлъжен термометър за хладилници, който измерва температурата в широк диапазон. Благодарение на него оптималната температура в хладилника дори на по-стар тип ще бъде постижима.
Правилната температура в хладилника не е всичко! Помнете, че храната не може да бъде подредена прекалено гъсто и не трябва да докосва стените на хладилника. Прясното месо трябва да се съхранява в херметически затворени контейнери. Начинът на съхранение на храната е от голямо значение за удължаването на срока на годност.
Как да настроите температурата вътре в хладилника?
За да поддържате правилната температура вътре в хладилника, трябва да познавате механизма за работа на термостата. В по-старите модели управлението на термостата става механично, т.е. с помощта на копчета. Колкото по-висока е цифрата на контролния панел, толкова по-ниска е температурата в хладилника. По-новите хладилници са оборудвани с електронен контролен панел, който позволява прецизно настройване на температурата в хладилника. Ако не знаете как да настроите термостата, за да бъде разпределението на температурата оптимално, проверете указанията на производителя. В инструкцията за експлоатация ще намерите информация относно начина на промяна на температурата и указания за това къде е най-ниската температура, а това ще позволи запазване на хранителните стойности, предотвратяване на гнилостни процеси и спиране на развитието на бактерии.
Стабилност на охлаждането - съвременни модели хладилници
Правилно подбраната температура в хладилника е много важна за хората, които купуват храни с дълги срокове на годност. Ако не искате да пропилявате хранителни продукти и ви е грижа за безопасното съхранение на храната, обмислете закупуването на хладилници с функции, които осигуряват още по-ефективно управление на температурата. Особено интересно решение изглеждат уредите с система Triple Cooling, която гарантира, че отделните зони на охлаждане са напълно оптимизирани по отношение на разпределението на температурата.
Съвременните хладилници са проектирани по такъв начин, че храната, съхранявана на горните рафтове на основната камера на хладилника, запазва правилната влажност, а миризмите не се смесват с продуктите, намиращи се в по-ниските камери. На специално внимание заслужават и моделите, оборудвани с интелигентни сензори Fresher Sensors, които намаляват колебанията в температурата при често отваряне на вратите, което благоприятно влияе на съхраняваните в хладилника хранителни артикули.